Dávná civilizace

Autor: , 25.4.2013

Z Pisca jsme se vypravili místním busem do Ica, kde rozhodně stojí za vidění místní muzeum.

Co do uspořádání a vystavených exponátu z archeologických vykopávek z kultury Paracas, Nazca a Ica patři v Peru mezi nejlepší. K vidění jsou velmi dobře zachovalé mumie, textil a keramika.
Po několika hodinách úmorné cesty jsme dorazili do Nazca a po ještě úmornějším vyjednávání a smlouváni jsme se ubytovali a zajistili si program na další den. Ráno nás odvezli na místní malé letiště, promítli nám ne příliš záživný film a potom jsme konečně nasedli do malé Cesny a vzlétli si prohlédnout fascinující obrazce v pampě. Nejlepší článek, jaký jsem objevil o teoriích vzniku těchto čar a obrazců naleznete v časopisu KOKTEJL č. 7-8/98, Překvapivá zpráva z Nazca; J.Klokocnik. Pohled z výšky na astronauta, kondora, kolibříka a ostatní je nezapomenutelný.
Dopoledne jsme ještě starým ohromným DODGem naplněným 6.-ti lidmi a řidičem odjeli 30 km za město na pohřebi?tě Chauchilla. Doslova na každém kroku šlapete po historii – zbytky textilií, keramiky, lebek, lidské kosti a mumie. Ti, kdo tuto oblast navštívili před dvěmi lety a dříve, by byli překvapeni, jak se tento hřbitov změnil. Byly postaveny přístřešky pro ochranu mumií a chodníčky vyznačena trasa prohlídky. To vše jistě pro ochranu pohřebiště před devastací turisty.
Nenapravitelná devastace je ale mnohem více způsobena místními lidmi. Vykradači nenávratně likvidují jednu hrobku za druhou a keramiku, šperky a další drahocennosti prodávají načerno sběratelům a turistům…Kruh se uzavírá a peruánská vláda nemá dost peněz ani na výzkum, ani na dobrou ochranu oblasti. A místní lidé nemají dost peněz na to, aby si nemuseli přilepšovat vykrádáním hrobů. To celé bylo nejvíce patrné odpoledne, kdy jsme navštívili turisty trochu opomíjenou, ale velmi zajímavou oblast, kde 500 let př.n.l. vznikla velmi vyspělá civilizace – Cahuachi. Vrchol měla kolem 320 n.l. a zanikla asi 500 n.l. Na ploše 25 km2 vzniklo vyspělé podzemní město. Jsou zde patrné zasypané pyramidy a podzemní labyrinty skrývají snad mnoho svědectví této doby. Archeologický výzkum provádí Italové a probíhá pouze tři měsíce v roce. Zbytek roku zde pracuji „amatérští archeologové“ a profesionálními detektory objevuji hrobky a doslova je devastují. Měli jsme smutný pocit, když jsme chodili mezi rozbořenými hrobkami, střepy, lidskými kostmi a vlasy. Bylo nám smutno z toho, že takto nenávratně mizí svědectví o vyspělé kultuře a zřejmě není šance na záchranu…
Nočním přejezdem jsme se dostali do Arequipy a chystáme se do Colca kaňonu. Když budeme mít štěstí, uvidíme kondory. Janu postihly nejčastější cestovatelské problémy, ale snad kombinace léků a čaje z koky a Soldeica, což je místní pálenka, zjednají nápravu. O tom všem příště.

Comments are closed.

https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/gucci-replica-2023-top-websites-to-buy-gucci-high-quality-bags-news-319714 gucci replica gucci replica bags Replica Gucci bags replica bags replica bags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/best-dior-replica-bags-for-sale-aaa-quality-fake-christian-dior-news-323472 Dior Replica Bags Dior Replica Replica Bags Fake Christian Dior Christian Dior Fake Best Replica Bags Quality Replica Bags Replica Designer Bags Luxury Replica Handbags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/replica-designer-bags-top-luxury-replica-handbags-stores-for-sale replica bags Replica Handbags< Best replica bags Designer replica handbags https://medium.com/@weikkokvmwoem/buy-now-best-replica-hermes-birkin-bags-13c3d16610b9 https://medium.com/@bertiebuffum/seeking-replica-luxury-bags-but-at-an-affordable-price-point-a7d43ca26822 https://sites.google.com/view/dolabuyru/ Replica Designer Bags