Kapitola ctrnacta

Autor: , 25.4.2013

Indocinske postrehy

Na kazde ceste zaujmou cestovatele rozdilne zvyky a chovani vyplyvajici z odlisne kultury. I ja jsem registroval nektere odlisnosti.

V Asii se pri jidle mlaska, a to tak, ze hodne. Kdybyste doma sedeli u stolu s vlastnim potomkem, pri takovem mlaskani byste se asi dlouho neudrzeli a podrbali si svedici ruku o hlavu nevychovance. Zde se ale jedna zrejme o vyraz chvaly dobreho jidla.

V autech, na lodich a v dopravnich prostredcich se bleje. A hodne. Stejne hodne jsem videl blit i v Jizni Americe, ale tam bliji sporadne do pytliku. Tady to obcas nezvladnou a blejou i na spolucestujici. Nastesti to je vetsinou ryze, ktera po uschnuti opada… Pri zastavce autobusu se opet naji, protoze maji prazdny zaludek. A potom bliji znovu.

Vetsinu drobneho odpadu jako papirky, obaly a slupky od seminek hazi pod a kolem sebe. Nastesti stale nekdo uklizi a zameta odpadky.

Nepouzvaji kapesniky. Smrkani povazji za neslusnost. Proto veskery takovyto necisty obsah mohutne natahuji “az z paty“, vychrchlavaji a vyplivuji. Jestli se nekomu z toho dela nevolno, tak jim se dela stejne nevolno z nas, kdyz si ten hnus odkladame do nejake latky nebo papiru a schovavme si ho do kapsy.

Drive nez Kambodzu nebo Laos objevili batuzkari, stal se cilem pedofilu, kteri timto nechutnym zpusbem zneuzvali chudobu. Vlada vede proti tomuto jevu kampan a hrozi vysoke tresty. Obcas tu ale takoveho turistu potkate, ale spise zamereneho na mlade chlapce.

Bez jakekoliv navaznosti na predchozi radky jsou zvlaste kambodzske deti opravdu krasne. Krasnych je tu i hodne zen, ale opet by vedly ty kambodzske. Muze posoudit nedokazi. Jen mi prislo, ze ve mestech a turisticky atraktivnich mistech o sebe mladi panove dbaji az prilis, soude podle metrosexualnich nagelovanych ucesu a oblecku, nehlede na ten udesny, hlasite linouci pop, ktery se da poslouchat jen pro zajimavost.

O hygiene se toho v techto zemich  dost pise, ale pokud si da cestovatel alespon truchu pozor, vyvazne jen s beznym cetovatelskym prujmem. Hygienik by asi omdel hned pri prvnim pohledu na „nudlarnu“ nebo „spejlarnu“, ale je to zbytecne. Sice jsem obcas premyslel, jestli ta vytecna pastika nebo zelenina neco neprovede, ale bez ochutnani beznych jidel by to nebylo to spravne poznavani.

V byvale francuzske Indocine zustal tento vliv zachovan i v podobe cerstvych baget, ruzne plnenych jako dobra a levna snidane nebo podavanych jako priloha. A take je vsude temer jako jediny k dostani taveny syr „vesela krava“…navic vyrobeny v Polsku .

Diky byvalemu kolonialnimu vlivu a pravdepodobne s urcitym sentimentem po casech, kdy Francie byla kolonialni velmoci, je tato oblast cilem velkeho mnozstvi francouzskych turistu.

(A vice me toho uz na letisti v Bangkoku nenapadne…)

Comments are closed.

https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/gucci-replica-2023-top-websites-to-buy-gucci-high-quality-bags-news-319714 gucci replica gucci replica bags Replica Gucci bags replica bags replica bags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/best-dior-replica-bags-for-sale-aaa-quality-fake-christian-dior-news-323472 Dior Replica Bags Dior Replica Replica Bags Fake Christian Dior Christian Dior Fake Best Replica Bags Quality Replica Bags Replica Designer Bags Luxury Replica Handbags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/replica-designer-bags-top-luxury-replica-handbags-stores-for-sale replica bags Replica Handbags< Best replica bags Designer replica handbags https://medium.com/@weikkokvmwoem/buy-now-best-replica-hermes-birkin-bags-13c3d16610b9 https://medium.com/@bertiebuffum/seeking-replica-luxury-bags-but-at-an-affordable-price-point-a7d43ca26822 https://sites.google.com/view/dolabuyru/ Replica Designer Bags