Kášán

Autor: , 19.5.2015

Ráno Michal dojednal místo busu taxi, kterým jsme se přesunuli o 100 kilometrů dále do Kášánu – starého městečka v poušti.
Založeno bylo královnou Zubejdou. Nikoliv tou z pohádky o DrVoštěpovi, ale manželkou chalífy Háruna ar-Rašída. V 10. a 11.století se stalo centrem obchodu a výroby koberců, které se proslavily i na evropských panovnických dvorech.
Ve starém městě lze najít několik původních, nádherně zrekonstruovaných kupeckých domů. Prohlídkou jsme strávili pár hodin.
Každý dům má několik společných znaků. Charakteristické větrné věže, které přivádí vzduch do důmyslnému větraciho systému, takže je zde příjemně i za velmi horkých dnů. Rozlohou jsou obrovské, částečně zapuštěné pod úroveň okolí. V každém je venkovní dvůr určený hostům. Nechyběl bazén, který plnil funkcí estetickou. Soukromá část zahrnovala mnoho pokojů a sálů pro různé účely. Dále část pro služebnictvo s kuchyní a dalšími zázemím pro chod domu.
V jednom z domů je stylová restaurace, kde jsme ochutnali něco z íránských jídel. Objevili jsme i další domy, které nejsou v průvodci, ale jsou nádherně zrekonstruované jako hotely, které dýchají historiií.
image

Odpoledne jsme procházeli starým bazarem s mnoha nečekanými zákoutími.
Majitel čajovny byl i držitelem klíčů, kterými mám umožnil přístup na střechy bazarů i dalších domů. Kopule s vrstvou hlíny se slámou, hory na horizontu a pomalu zapadající slunce vytvářelo nezapomenutelná panoramata tvarů a stínů. I když si náš prúvodce řekl nakonec o „vstupné“, rozhodně jsme nelitovali mnohdy krkolomných výstupu po střechách.
image

I v okolí Kášánu je řada zajímavostí stojících za návštěvu. V Noosh-Abadu bylo před 13.lety objeveno největší podzemní město na světě, které sloužilo jako úkryt místních obyvatel před mongolskými nájezdníky. Později tento systém podzemích chodeb a místnosti upadl v zapomnění, protože toto tajemství znali jen obyvatelé tohoto města. Při hloubení odpadní jámy pro záchod se jeden vlastník domu propadl do jedné z podzemních chodeb.
Vchody do podzemí byly ukryty v domech a umožňovaly velmi rychlý přesun do podzemí. Chodby byly vytesány ve třech patrech, voda byla dostupná z podzemního rezervoáru, přísun vzduchu zajišťoval jednoduchý ventilační systém. Pokud nepřítel pronikl do podzemí, čekala ho tu řada pastí a léček. Nic pěkného…

Svatá hrobka Mohameda Helala v Aranu byla dalším naším zastavením. Jedná se o komplex složený z mauzolea, mešit, nádvoří a hrobů rozkládající se 5.tisících čtverečních metrech. Pro šíity to je jedno z důležitých poutních míst.
Po vstupu jsme vzbudili (ne poprvé a určitě ne naposledy) zájem věřících. Byli zde i poutníci z Pákistánu. Seznamovali se s námi, vyptavali se náš vztah k islámu, povídali mám o historii a výzdobě mešity. Následovalo pozvání na čaj a Michal s Mírou dostali knihu o tomto místě s podpisem autora, který nám rovněž dělal chvíli průvodce. To jsou ty úžasné momenty cestování v malé skupince, které nikdy nezažije „masový“ turista a které mám tak rád.
image

Pokračovali jsme do pouště, vyšplhali na písečné duny, vyfotili si vyschlé solné jezero, kde se stále těží sůl a před soumrakem dorazili do karavanseraje. Tak se označuje místo, které bylo postaveno pro odpočinek karavan na obchodních stezkách. Zde jsme povečereli a přespali. Nad námi noční obloha, kterou lze spatřit jen v místech daleko od světelného smogu…
image

image

Comments are closed.

https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/gucci-replica-2023-top-websites-to-buy-gucci-high-quality-bags-news-319714 gucci replica gucci replica bags Replica Gucci bags replica bags replica bags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/best-dior-replica-bags-for-sale-aaa-quality-fake-christian-dior-news-323472 Dior Replica Bags Dior Replica Replica Bags Fake Christian Dior Christian Dior Fake Best Replica Bags Quality Replica Bags Replica Designer Bags Luxury Replica Handbags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/replica-designer-bags-top-luxury-replica-handbags-stores-for-sale replica bags Replica Handbags< Best replica bags Designer replica handbags https://medium.com/@weikkokvmwoem/buy-now-best-replica-hermes-birkin-bags-13c3d16610b9 https://medium.com/@bertiebuffum/seeking-replica-luxury-bags-but-at-an-affordable-price-point-a7d43ca26822 https://sites.google.com/view/dolabuyru/ Replica Designer Bags