Swat – jednotka rychlého nasazení

Autor: , 5.10.2019

Údolí Swat leží u severozápadní hranice s Afghánistánem. Ani Britové neměli toto území pod kontrolou a doposud nebylo správně zcela začleněno do Pákistánu. To se ale mění a vláda se snaží zavést postupně standardní daně a centrální moc, které zde doposud neplatily.

Blízká hranice s Afghánistánem způsobila, že kromě velkého množství utečenců, se zde vyskytovalo i velké množství islamistických bojovníků. V přestřelkách a atentátech padlo mnoho vojáků a policistů, až centrální vládě došla trpělivost a na konci roku 2007 vyhlásila mimořádnou akci. Při ní bylo odsunuto do utečeneckých táborů mimo tuto oblast 2 milióny lidí! Prohledán byl dům od domu, prověřen byl každý jednotlivý přesídlenec, zabito 200 radikálů a teprve potom se lidé mohli vrátit zpět. Díky tomu se podařilo tuto oblast zklidnit, i když zde doposud pro lepší kontrolu zůstává velké množství check pointů. Tato část Pákistánu je ale více konzervativní, což se projevovalo právě podporou islamistů (i když to zase bylo ovlivněno velkým množstvím uprchlíků z Afghánistánu). Rovněž viditelným znakem je takřka úplná zahalenost žen na veřejnosti – snad nic jiného než ženy v burkách a nikábech jsem zde neviděl.

Údolí Swat je ale především krásná krajina, přezdívaná na Švýcarsko východu. V 70. letech byla rovněž magnetem pro hippies, kteří táhli na východ až do Indie.

Archeologické nálezy dokládají první osídlení už před 3500 lety. Nachází se zde nejvíce památek předislámské doby na území Pákistánu. Předpokládá se, že se zde zrodil tantrický buddhismus, který se v 7.stoleti rozšířil dále do Ládakhu a Tibetu. Buddhismus postupně zanikal tlakem hinduismu a islámu, který zde v 16. století zvítězil.

Nejvýznamnější buddhistickou památkou zapsanou v UNESCO je klášter Takht-i-Bahi, vybudovaný na kamenném kopci. Rozkvět zažil v 1. – 7.století, potom jeho vliv upadal. Zůstaly zde dobře zachovalé pozůstatky dříve tak významného duchovního místa uprostřed hlubokého pralesa spojeného úzkými cestami s dalšímu významnými místy. Například Taxilou, kterou jsme navštívili na začátku našeho putování po Pákistánu.

Comments are closed.

https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/gucci-replica-2023-top-websites-to-buy-gucci-high-quality-bags-news-319714 gucci replica gucci replica bags Replica Gucci bags replica bags replica bags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/best-dior-replica-bags-for-sale-aaa-quality-fake-christian-dior-news-323472 Dior Replica Bags Dior Replica Replica Bags Fake Christian Dior Christian Dior Fake Best Replica Bags Quality Replica Bags Replica Designer Bags Luxury Replica Handbags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/replica-designer-bags-top-luxury-replica-handbags-stores-for-sale replica bags Replica Handbags< Best replica bags Designer replica handbags https://medium.com/@weikkokvmwoem/buy-now-best-replica-hermes-birkin-bags-13c3d16610b9 https://medium.com/@bertiebuffum/seeking-replica-luxury-bags-but-at-an-affordable-price-point-a7d43ca26822 https://sites.google.com/view/dolabuyru/ Replica Designer Bags