Gulmarg a Sonamarg…

Autor: , 14.6.2018

…jsou dvě populární horská střediska nedaleko Šrínagaru.

Gulmarg je lyžařské středisko budované v alpském stylu, kam jezdí lyžovat bohatší indická vrstva. S prudkým ekonomickým růstem bohatne a rozrůstá se střední vrstva, které se líbí náš západní životní styl. Se vším všudy… I s poměrně neurvalým chováním a orientací na konzum a komerci nejhrubšího zrna. Bohužel, tím se mění i charakter celé společnosti a mizí vstřícnost a ochota i vůči cizincům. Stejně jako byla kterékoliv země jiná před dvaceti lety, zákonitě se mění i Indie, kde měl cestovatel ještě nedávno pocit, že se ocitl v době před sto lety a bylo to právě to, co tu hledal a mnohdy nacházel. Ale to je zákonitost vývoje.

V Gulmargu se turistický průmysl projevuje třeba tak, že se lenivějíci vrstva turistů nechává vozit na koních do mezistanice lanovky. Nebo na čtyřkolkách. A protože je turistů hodně, je hodně i koní a čtyřkolek. My jsme si těch necelých 500 výškových metrů samozřejmě vyšlápli, i když pohyb ve výšce 3000 metrů činil bez aklimatizace trochu potíž. Ale příroda a scenérie okolních čtyřtisícových vrcholů je úchvatná.

Další den jsme vystoupali do střediska Sonamarg s blízkým ledovcem Thajiwas. Množství koní s turisty bylo ještě vyšší, než předchozí den. Na ledovci je totiž možná ještě další populární atrakce – sáňkování. Vypadá ale trochu jinak, než jsme zvyklí. Na primitivních, ručně vyrobených sáňkách, vytahují místní lidé návštěvníky pár desítek metrů po sněhu nahoru, aby je s běsem v očích poprvé na sněhu pustili dolů.

Ano, v Indii se můžete pařit ve čtyřiceti stupňových vedrech a za chvíli se koulovat. 🙂

Další dříve nevídaný fenomén jsou motorkářské výlety. V minulosti doménou cestovatelů nadšenců, kteří zde na zakoupených, dnes již legendárních motocyklech Royal Enfield, podnikali výlety po Indii a potom motorku opět prodali nebo dojeli až domů do Evropy či jinam. Nyní i místní objevili toto kouzlo a v desítkách, či spíše stovkách je lze potkat na populárních trasách v Kašmíru a Ladaku. Všechno se mění, jen Royal Enfield zůstává více jak padesát let stejný.. 🙂

Comments are closed.

Replica Bags https://www.bragmybags.com/ https://www.replicabag.us/ replica bags https://www.dolabuybag.com/product-page/ysl-sunset-designer-luxury-handbags-replica https://www.dolabuybag.com/product-page/top-grain-leather-herme-s-birkins-bag-replica https://www.dolabuybag.com/product-page/celin-e-aaa-quality-messenger-carriage-triomphe-bags-for-women https://www.dolabuybag.com/product-page/prad-a-hobo-shoulder-bags-replica https://www.dolabuybag.com/product-page/fashion-brand-bag-birkin-1-1-dupe-original-designer https://www.bagssupersite.com/ replica bags https://www.worldofprada.com/ replica bags