Sokotra

Autor: , 23.11.2022

Ostrov leží v Arabském moři 350 kilometrů od Arabského poloostrova a patří Jemenu. Délku má 135 a šířku 40 kilometrů. Geograficky patří k Africe stejně jako mnohem větší Madagaskar. Žije na něm asi 60 tisíc obyvatel. Přesný počet ani věk obyvatel není znám, neboť dříve žádné matriční údaje neexistovaly a starší Sokotřané neznají přesné datum narození. Mluví se zde vlastním jazykem, který nemá písemnou formu a arabsky.

Celé souostroví Sokotra patří do světového dědictví UNESCO, a to díky jedinečné flóře a fauně. 37 % druhů rostlin, 90 % druhů plazů a 95 % druhů suchozemských měkkýšů se nevyskytuje nikde jinde na světě. Symbolem ostrova je dračinec rumělkový zvaný strom dračí krve. Při poranění produkuje červenou pryskyřici, která se používá k ošetření pleti. Tvořila přísadu laku na hudební nástroje. Dračinec roste v horách ostrova, které dosahují až 1 500 metrů nad mořem. Patří mezi dlouhověké stromy. Nejstarší jsou staré až 500-600 let. Mladých stromů je zde minimum, a to jen na nepřístupných místech. Důvodem jsou totiž kozy, které ožerou všechny mladé rostliny. Kozy se tady na rozdíl od dračinců rozmnožují velmi dobře a násobně převyšují počet obyvatel ostrova. Spolu s hurikány, které ničí již vzrostlé stromy, se podílí na jejich úbytku. K jejich záchraně přispívají i čeští vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Vlezli jsme do „školky“ mladých dračinců, ale ani kamenná zeď nezabrání kozám v jejich konzumaci. Dobře je ochrání až vysoké pletivo kolem každého stromku. To je dosti náročný způsob ochrany, a spolu s vlažným přístupem vesničanů k opravám pravidelnými větry poničených plotů, příliš úspěchů nepřináší. Snad se podaří tento krásný symbol ostrova zachránit pro další generace.

My jsme ale zvolili efektivnější způsob ochrany a jednu malou kozičku jsme si dali k večeři… 😜

Dracaena cinnabari

 

Comments are closed.

https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/gucci-replica-2023-top-websites-to-buy-gucci-high-quality-bags-news-319714 gucci replica gucci replica bags Replica Gucci bags replica bags replica bags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/best-dior-replica-bags-for-sale-aaa-quality-fake-christian-dior-news-323472 Dior Replica Bags Dior Replica Replica Bags Fake Christian Dior Christian Dior Fake Best Replica Bags Quality Replica Bags Replica Designer Bags Luxury Replica Handbags https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/replica-designer-bags-top-luxury-replica-handbags-stores-for-sale replica bags Replica Handbags< Best replica bags Designer replica handbags https://medium.com/@weikkokvmwoem/buy-now-best-replica-hermes-birkin-bags-13c3d16610b9 https://medium.com/@bertiebuffum/seeking-replica-luxury-bags-but-at-an-affordable-price-point-a7d43ca26822 https://sites.google.com/view/dolabuyru/ Replica Designer Bags